DGA: Angajaţii MAI sesizează fapte de CORUPȚIE la fiecare două zile/Sesizările însoţite de imagini de pe body-cam, încheiate cu acord de recunoaştere

DGA: Angajaţii MAI sesizează fapte de CORUPȚIE la fiecare două zile/Sesizările însoţite de imagini de pe body-cam, încheiate cu acord de recunoaştere
Publicat: 11/09/2024, 16:32
Actualizat: 11/09/2024, 17:21

Direcția Generală Anticorupție (DGA) a anunțat miercuri, în cadrul unei analize a activității pe primele opt luni ale anului 2024, că angajații Ministerului Afacerilor Interne (MAI) raportează fapte de corupție cu o frecvență de o sesizare la fiecare două zile.  

„În primele opt luni ale acestui an, 140 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne au sesizat la Direcţia Generală Anticorupţie fapte de corupţie. Acest aspect indică o medie de o sesizare la aproape două zile, formulată de lucrători ai MAI. În comparaţie, raportat la aceeaşi perioadă a anului anterior, numărul angajaţilor MAI care au sesizat fapte de corupţie este în creştere cu peste 26%. Cele mai multe denunţuri au fost formulate de angajaţi ai Poliţiei Române, urmaţi de lucrători din structurile Direcţiei Generale Permise de Conducere şi Înmatriculări şi serviciile judeţene specializate, Poliţiei de Frontieră Române, Jandarmeriei Române. Vârsta angajaţilor MAI care au respins mita oferită de cetăţeni este cuprinsă între 20 şi 45 de ani, vechimea în muncă a acestora fiind de la un an la 18 ani de activitate”, se precizează într-un comunicat al DGA.

Potrivit Direcţiei Generale Anticorupţie, vârsta persoanelor care au respins mita variază între 20 și 45 de ani, având o experiență profesională de la 1 la 18 ani. În ceea ce priveşte vârsta persoanelor cercetate pentru dare de mită, la nivel naţional, aceasta este cuprinsă între 20 şi 63 de ani, fiind înregistrate inclusiv situaţii în care tată şi fiu au încercat să corupă angajaţi ai MAI.

Totodată, sursa citată arată că a crescut numărul denunţurilor însoţite de înregistrările cu body-cam.

„În numeroase situaţii de sesizări în care angajaţii MAI au sesizat fapte de dare de mită, pentru probarea activităţii infracţionale au fost puse la dispoziţia organelor de cercetare imaginile de pe dispozitive de tip body-cam şi aparate radar din dotarea angajaţilor MAI, ulterior fiind realizate, inclusiv, acţiuni de prindere în flagrant. Referitor la acest aspect, merită amintit faptul că utilizarea la scară tot mai largă în activitatea zilnică a poliţiştilor a sistemelor audio-video portabile, de tip ‘Body Worn Camera’, a condus la creşterea sesizărilor în ceea ce priveşte dările de mită ale conducătorilor auto care îşi doresc astfel să scape de urmările legale ale abaterilor constatate”, afirmă DGA.

Ca modalitate de sesizare a faptelor de corupţie, Direcţia Generală Anticorupţie gestionează Sistemul telefonic Call-center anticorupţie – 0800.806.806, instrument facil aflat permanent la dispoziţia tuturor cetăţenilor.

Astfel, arată sursa citată, în primele opt luni ale anului, la Call-center anticorupţie au fost primite 17.546 de apeluri, în creştere cu aproximativ 30% faţă de perioada similară a anului anterior.

De asemenea, sursa citată mai spune că, din apelurile valide, 54 au condus la deschiderea unor dosare  penale, cu peste 50% mai multe decât în aceeași perioadă a anului precedent. Totodată, au fost realizate 10 acțiuni de prindere în flagrant, unele dintre acestea datorate intervențiilor rapide și informațiilor furnizate prin intermediul liniei telefonice anticorupție.

Direcţia Generală Anticorupţie reaminteşte că, în conformitate cu prevederile art. 290 Cod penal, inclusiv promisiunea, nu doar oferirea sau darea de bani ori alte foloase, reprezintă infracţiune de dare de mită şi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

CITEȘTE ȘI:

Şeful Serviciului de investigare a criminalităţii economice din cadrul POLIȚIEI Sectorului 3 a fost trimis în judecată de DNA

CORUPȚIE la Poliția Locală Sector 1. Cei trei polițiști, trimişi în judecată de DNA: „Au fost încheiate acorduri de recunoaştere a vinovăţiei”

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Primele declarații ale lui Alfred Bulai privind acuzațiile de agresiune sexuală. Cum s-a apărat...
EXCLUSIV | Cine este noul ”Burlac”? Am aflat toate detaliile show-ului: ”S-au înscris la casting...
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată...
Prețurile din București și Cluj îi surprind pe străinii stabiliți în România: „Cumpărăturile de aici...
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda!...
Cum au „citit” experții limbajul corpului în timpul dezbaterii Harris-Trump. Ce mesaje au transmis cei...
Filmul crimelor din Constanța a fost realizat de anchetatori. Detalii macabre oferite de Șacalul: cu...
Pelinel, mai sexy la 43 de ani! Soția lui Borcea se menține într-o formă de...
Ciclonul a lovit din nou pe litoral. Localnicii din Vama Veche s-au temut de un...
„Patru cuie cu patru scânduri" Primele declarații ale Șacalului sunt terifiante! Filmul tragediei pas cu...
Motivul sinistru din spatele ciocnitului paharelor. De ce spunem „noroc” și care este adevărata semnificație...
A murit maestrul naiului din România! Artistul s-a stins din viață după ce a făcut...
La ce temperatură trebuie schimbate anvelopele de vară cu cele de iarnă
Germania extinde controalele la toate graniţele terestre. Ce trebuie să ştie călătorii români
Ce s-a întâmplat înainte? Momentul în care primul avion lovește pe 11 septembrie
Simona Halep, în culmea fericirii. Imaginea postată de sportivă: ,,Împlinită ești”(FOTO)
Adevărata față a Andreei Marin. Greu de recunoscut
Asia Express, sezonul 7. Reacția lui Victor Slav și a iubitei lui după ce au...
Ea este Denisa, românca stewardesă găsită moartă într-un apartament din Japonia. Avea doar 30 de...
VIDEO Ar mai îmbrăca Oana Niculescu Mizil rochia de mireasă pentru a doua oară? „Sunt...
Motivul pentru care actorii de la Bollywood au refuzat să joace în filmul "Phir Milenge"....
BANCUL ZILEI. Bulă vorbește la telefon cu soția: - Acum sunt în pat cu o...
Astronomii au observat în detaliu fără precedent bulele de gaz de pe suprafața unei stele,...